Vergoedingsmogelijkheden


In Nederland is er door diverse wet- en regelgeving een onderscheid gemaakt welke hulp en ondersteuning onder welke wet valt. 

Bij hoogbegaafdheid leidt dit (ondanks de goede wil van betrokken gemeenten, scholen en professionals) soms tot problemen rondom het faciliteren en financieren van de benodigde ondersteuning. Hoogbegaafdheid is in Nederland (gelukkig) niet vastgesteld als een stoornis of beperking. Je hébt het niet, je bént het: hoogbegaafd zijn zit in je persoonlijkheid, wie je bent. Dit betekent dat je hoogbegaafd bent in de klas én op school, bij familie, de sportclub, muziekvereniging enzovoort. Dit kun je niet 'uit elkaar trekken'. In de wet- en regelgeving wordt dat onderscheid (school / thuis) soms wel gemaakt, door het onderscheid tussen de Wet Passend Onderwijs, Onderwijswet (voor hulpvragen rondom het onderwijs) en de Jeugdwet (voor hulpvragen vooral in de thuissituatie, óf voor hulpvragen die zowel thuis als in de klas een rol spelen). 

Vanuit de Jeugdwet wordt slechts 10 uren vergoed t.a.v. diagnostiek. Soms kan bij hoogbegaafdheid dus een samenstelling nodig zijn van diagnostiek (en eventueel opvoedondersteuning) vanuit de Jeugdwet, i.c.m. onderwijsondersteuning vanuit Wet Passend Onderwijs en de Onderwijswet. 

Voor specifieke informatie, informeer bij je eigen gemeente, want per gemeente kunnen (naast de landelijke wetgeving) weer andere beleidsregels gelden! In dit document vind je het onderscheid tussen landelijke wet- en regelgeving: Afbakening-Jeugdhulp.pdf (rigg.nl)

Kort samengevat: 



Zie: PGB via gemeente 


Vragen m.b.t. onderwijs: 

(bv. een IQ-test om het niveau te bepalen of toelating tot een plusklas of HB-klas)

Je kunt dan een beroep doen op de school van je kind. Opties voor het faciliteren van kosten zijn:

Vragen van jeugdigen en jongeren m.b.t. onderwijs, studie én/of de thuissituatie kunnen (deels) onder de Jeugdwet, Onderwijswet, Zorgverzekeringswet vallen.

(bv. vragen over het intelligentieniveau, passend onderwijs én specifieke problemen op school én thuis of i.c.m.  opvoedvragen). 

Je kunt via jouw gemeente een indicatie aanvragen voor jeugdigen d.m.v.: 

Zie: PGB via gemeente 

Zie: Verwijsbrief via huisarts.

Zie Jeugdwet Indicatie


Let op: De gemeente doet haar eigen onderzoek en beslist of een indicatie wel of niet wordt toegekend. 

Bij de meeste gemeenten, wijk- en gebiedsteams zijn vaak lange wachttijden om een indicatie te ontvangen. 

Daarnaast zijn er verschillen tussen het beleid van gemeenten.